Repeater PI1FLD gestart

For foreign Ham radio stations. Use the Translate Button Right Below to translate this website.

Uiteraard beginnen we met de hartelijke felicitaties aan het PI1FLD team met het in de lucht brengen van de DMR Repeater PI1FLD. Eindelijk weer eens goed nieuws na het verdwijnen van diverse DMR repeaters. Ik (Wilfred PD1WP) wens jullie heel veel succes.

Hieronder de door het Agentschap Telecom toegewezen PI1FLD repeater gegevens:

 • Repeater-Callsign: PI1FLD
 • Country: Netherlands / NLD
 • Repeater-State/Cnty: Flevoland
 • Sub-ID: 2047
 • Repeater-City: Almere
 • Zipcode: 1314SK
 • Latitude: 52.37639
 • Longitude: 5.22167
 • Ant HeightGnd (m): 78
 • AntGain (dBi): 0
 • Losses (dB): 0
 • TX Power (W): 10
 • Mixed(analog/dig): off
 • Frequency (MHz): 438.02500
 • Offset (MHz): -7.600
 • Color Code: 2
 • DMR-ID: 204725
Dekkingskaart PI1FLD met de huidige 10w ERP

Na lange afwezigheid van een repeater in Flevoland en een speurtocht naar een geschikte locatie hebben we toestemming gekregen om een repeater te plaatsen op de Eurotoren in Almere. De Eurotoren is gelegen aan de Landdrostdreef in Almere, direct naast het treinstation Almere Centrum en is één van de hoogste locaties in Almere.

Klik op DEZE LINK en ga naar website van de PI1FLD repeater Flevoland

Locatie De Eurotoren Almere

Locatie

De Eurotoren is direct gelegen naast het centraal station midden in Almere. Dit iconische kantoorgebouw bestaat uit 20 verdiepingen en behoort met een hoogte van 77 meter tot de hoogste gebouwen van Almere.

Update PI1FLD

Na een tijdje van relatieve stilte volgt hier een update over PI1FLD. De afgelopen tijd is er achter de schermen keihard gewerkt. De aanvraag ATOF is al een tijdje de deur uit dus dat is gewoon nog evenafwachten.

Op de locatie zijn we bezig geweest om een eigen stroomvoorziening aan te leggen, er is een YMvK, vroeger noemde we toch gewoon echt VMvK aangelegd vanaf de meterkast op de 18everdieping naar het ketelhuis op de 19e verdieping. Deze YMvK 16 ampere gezekerd word in het ketelhuis opgevangen door een 10 ampere aardlekschakeling (ketelhuis is een zogenaamde natte ruimte). Daaronder plaatsen we een eurostekker, reden hiervoor is dat er in het hele ketelhuis slechts 1 stopcontact aanwezig is die ook nog eens aan de ander kant van het ketelhuis zit. Om te voorkomen dat iedere monteur toch even tijdelijk de repeater uitzet voor zijn eigen laptop of telefoon is hiermee getackeld.

De 19 kast staat op zijn plek en word binnenkort ingericht, voeding, stroomverdeler, filters, internet switch, remote break-down, ventilatoren en dan ook nog de repeater zelf.

De coax, cellflex ½ inch is vanaf het dak via een bestaande doorvoer naar binnen gebracht en vervolgens via 5 muren naar het ketelhuis gebracht en dat binnen een lengte van 20 meter. Dit laatste is voor de repeater wel het grootste pluspunt, low-loss op de kabel en weinig verliezen.

Number One HamRadio CB Shop

De antenne is geplaatst op zijn definitieve plek boven op het lifthuis en heeft rondom een vrije afstraling en (uit)zicht, de aarding op de ringleiding bliksembeveiliging is tot stand gebracht. De tegelvoet staat op 4 rubberen tegels en is verzwaard met 8 30/30 tegels. Ook hebben we zowaar een internet aansluiting gevonden (tijdelijk) voor de eventuele koppeling naar Brandmeister TS1. (TS2 is software matig IP ontkoppeld voor het lokale verkeer). Dit betekend wel dat we binnenkort met UTP moeten gaan stoeien om ook deze in de 19 inch kast te krijgen.
In ons volgende dagje werk gaan we de coax aansluiten op de antenne, deze moet eerst nog thv de dak doorvoer apart aan de aarde worden gelegd en er komt daar ook een overspanningsbeveiliging tussen. Hier en daar nog wat pijp tegen de dakopbouw dan zijn de werkzaamheden dak afgerond, nog even stoeien met bos UTP en daarna de 19 inch kast inrichten en proefdraaien .

Hieronder nog wat sfeer foto’s van een hard werkend team, Loui, Guido, Karel, Dick en Co

De Repeater

Er is een DMR repeater met cavity filters beschikbaar gesteld door een mede zendamateur. Om het lokale karakter van de Flevolandse Repeater te kunnen borgen willen we gebruik maken van een afwijkende instelling.

De Hytera Repeater is kosteloos ter beschikking gesteld door PD8R van Portoverhuur.shop

De Repeater
 • 204 komt op TS1 en is gekoppeld op het Brandmeister netwerk
 • Ook Wereldwijd zal op 91 TS1 gekoppeld zijn
 • 9.2 krijgt een Lokaal karakter en dat zal zo blijven.

Het enige DMR Techno Forum met de wekelijkse Techno Ronde op DMR talkgroup 2045. Elke Donderdag om 20:00 uur

Tijdslot 2 is niet gekoppeld aan een netwerk en doet daadwerkelijk alleen dienst als repeater. Daar iedere zendamateur wel beschikt over een hotspot zien we geen toegevoegde waarde aan een volledige koppeling op Brandmeister. Enkel Tijdslot 1 is zoals hierboven beschreven, gekoppeld aan het BrandMeister Netwerk.

Stichting

Om de continuïteit van de Repeater te borgen en vanuit juridische overwegingen alsmede een transparant beheer van sponsorgelden is er voor gekozen om een Stichting op te richten.

Update 13 jan 20

Update 13 jan 20, vandaag de werkzaamheden op het dak Eurotoren afgerond. Opvoering langs dakopbouw gemaakt en de cellflex voorzien van N-connector en aangesloten op de antenne.

Update 17 Januari 20

En dan ga je nat is het spreekwoord. Afgelopen week ontvingen we een mailtje van Gerard, hij meldde naar aanleiding van de foto’s op Facebook toch een aantal problemen te zien in de aangebrachte aarding van de antenne.
Aanleiding voor Loui om toch maar contact op te nemen met het bedrijf dat de bliksembeveiliging van het gebouw heeft aangelegd, onderhoud en keurt.
Het antwoord was duidelijk, afgekeurd!

Het blijkt dat de antennemast direct onder de beveiliging van de bliksemafleider valt (binnen 1,30 meter afstand en vallend onder de 45 graden top afleider) de mast is in dat geval volledig beveiligd en er mag geen aparte aarding worden aangebracht.

De enige aarding die moet worden aangebracht is thv de invoer coax het pand in, hier dient een beveiliging in de coax te worden opgenomen die aan de ringleiding word gekoppeld.

We hebben afgesproken dat deze firma voor ons deze aarding tot stand gaat brengen en de hele installatie keurt. We kunnen tenslotte op deze hoogte geen enkel risico nemen.

Dus vandaag de aarding weer verwijderd en tevens de coax omgelegd die mocht namelijk niet parallel aan de ringleiding liggen maar moet haaks passeren.

Beneden hebben we pijpen gezet voor de coax, UTP en de kastaarding. Alles is nu in de 19 inch kast gebracht tevens is de kast ingericht.

Wimo Antennen und Elektronik GmbH

Met het beheren en onderhouden van een repeater, en voor het oprichten van een stichting, zijn kosten gemoeid. Inmiddels bezitten wij een Hytera repeater en diverse aanverwant materiaal . Dit is echter niet genoeg. Vooral in het eerste jaar zullen er aanloop kosten zijn.

Dus

Steun Repeater Flevoland

Het rekening nummer is: NL79INGB0004810380 t.n.v. W. Sta van Uiter o.v.v. Repeater Flevoland.

Sponseren en donateurs krijgen een vermelding op de website.

Met vriendelijke groet,

73’s

 • Co van Leeuwen PA5CC
 • Loui Kuperij PD1LOI
 • Dick Vos PH0DV
 • Guido Visser PE1ROX

Update PI1FLD

Na een tijdje van relatieve stilte volgt hier een update over PI1FLD. De afgelopen tijd is er achter de schermen keihard door gewerkt. De aanvraag ATOF is al een tijdje de deur uit dus dat is gewoon afwachten.

Op de locatie zijn we bezig geweest om de een eigen stroomvoorziening aan te leggen, er is een YMvK, vroeger noemde we toch echt VMvK, aangelegd vanaf de meterkast op de 18everdieping naar het ketelhuis op de 19e verdieping. Deze YMvK 16 ampere gezekerd word in het ketelhuis opgevangen door een 10 ampere aardlekschakeling (ketelhuis is een zogenaamde natte ruimte). Daaronder plaatsen we een eurostekker, reden hiervoor is dat er in het hele ketelhuis slechts 1 stopcontact aanwezig is die ook nog eens aan de ander kant van het ketelhuis zit. Om te voorkomen dat iedere monteur toch even tijdelijk de repeater uitzet voor zijn eigen laptop of telefoon is hiermee voorkomen.

De 19 kast staat op zijn plek en word binnenkort ingericht, voeding stroomverdeler, filters, internet switch, remote break-down, ventilatoren en dan ook nog de repeater zelf.

De coax, cellflex ½ inch is vanaf het dak via een bestaande doorvoer via naar binnen gebracht vervolgens via 5 muren naar het ketelhuis gebracht en dat binnen een lengte van 20 meter. Dit laatste is voor de repeater wel het grootste pluspunt, low-loss op de kabel verliezen.

De antenne is geplaatst op zijn definitieve plek boven op het lifthuis en heeft rondom een vrije afstraling en (uit)zicht de aarding op de ringleiding bliksembeveiliging is tot stand gebracht. De tegelvoet staat op 4 rubberen tegels en is verzwaard met 8 30/30 tegels.

Ook hebben we zowaar een internet aansluiting gevonden (tijdelijk) voor de eventuele koppeling naar Brandmeister TS1. (TS2 is software matig IP ontkoppeld voor het lokale verkeer). Dit betekend wel dat we binnenkort met UTP moeten gaan stoeien om ook in de 19 inch te krijgen.

In ons volgende dagje werk gaan we de coax aansluiten op de antenne, deze moet eerst nog thv de dak doorvoer apart aan de aarde worden gelegd en er komt daar ook een overspannings beveiliging tussen. Hier en daar nog wat pijp tegen de dakopbouw dan zijn de werkzaamheden dak afgerond, nog even stoeien met bos UTP en daarna de 19 inch kast inrichten en proefdraaien .

Na lang beraad met AT is het dan zover

Op sommige brieven zit je soms lang te wachten. En dan ben je verbaasd als ie ineens in de bus ligt.Na lang beraad met AT is het dan zover,.. de vergunning is binnen. De parameters zoals we deze hadden aangevraagd waren helaas niet (meer) mogelijk. Dank aan de medewerking van AT en het meedenken hebben we toch nog een plekkie kunnen vinden. Het nl wel erg druk op de repeater band. Het zal nu wel niet zo lang meer duren en we zijn live. In eerste instantie zal de koppeling met Brandmeister nog niet aktief zijn. We doen ons best om ook dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.

met dit nieuwe begin zijn we natuurlijk ook razend benieuwd naar jullie eerste ervaringen met de nieuwe locatie.

De Hytera Repeater is beschikbaar gesteld door:

PI1FLD Repeater Leverancier

Update zaterdag 1 februari 2020

Repeater on the air

Vrijdag 31 januari hebben we de repeater op zijn plek geïnstalleerd en in gebruik genomen. Voor alle duidelijkheid TS1 word gekoppeld met brandmeister 204-1 en TS2 blijft lokaal zonder netwerkkoppeling.

De tijdelijke IP verbinding op de repeater is inmiddels weer gesneuveld er is dus voorlopig geen koppeling met brandmeister op TS1 204-1.

We gaan binnen afzienbare tijd een hamnet verbinding realiseren zodat we op een eigen IP kunnen werken. Van een collega amateur krijgen we een mikrotik schotel om een verbinding te realiseren

de laatste werkzaamheden

Vandaag de laatste werkzaamheden aan de mast afgerond, pvc mof over de kabel voor een waterdichte afdichting van het dak en de aarding thv dak doorvoer geplaatst met een speciale klem. We voldoen nu aan alle eisen die zijn gesteld

Eind Conclusie

Zoals jullie gelezen hebben is de DMR Repeater PI1FLD vanuit Almere een feit. Helaas is de PI1FLD niet geworden wat ik er van verwachte. Elke keer werd gezegd dat ik (werk vanuit Apeldoorn) een buiten antenne moest plaatsen. Waarom zou ik een buiten antenne plaatsen als ik al op DMR kan komen met mijn openSPOT. Ik had de hoop dat ik weer eens zonder hotspot buiten kon werken. Maar dat is niet te doen. Zelfs op mijn Anytone vanuit de Sypel in Harderwijk was de verbinding waardeloos. Ik heb met Loui PD1LOI (mede beheerder PI1FLD) getest en hij beaamde het. Dat veel amateurs in de omgeving Amsterdam wel kunnen werken over deze paal is een toevoeging aan het grote aantal repeaters wat jullie al hebben voor DMR. Er wordt door het beheer weinig akte ondernomen om de dekking te verbeteren naar zuid/zuid oostelijke richting. Ik weet dat het beheer het prima vinden zo maar de beperking blijft de beperkte hoogte (+2 meter NAP). Almere is zoals jullie weten op de zeebodem gebouwd. Daar kunnen ze niets aan doen. Ik ben dan ook nieuwsgierig naar de aktie van het beheer om de dekking te verbeteren. Ondanks de matige dekking hebben de amateurs die altijd lokaal zaten weer een lokale DMR talkgroup terug. Helaas zit deze niet aangesloten op het BM netwerk en dat zal altijd zo blijven. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Hierbij sluit ik dit artikel tijdelijk af. Mochten er nog nieuwe belangrijke feiten komen over deze repeater, lees je het hier het eerst.

Co-Channeling Noord en Oost NL

 201 Views Totaal,  1 Views Vandaag

☆ Translate ☆