Start Zonnecyclus 25

For foreign Ham radio stations. Use the Translate Button Right Below to translate this website.

Start Zonnecyclus 25

Hallo Solar Cycle 25

Deze gesplitste afbeelding toont het verschil tussen een actieve zon tijdens het zonnemaximum (aan de linkerkant, vastgelegd in april 2014) en een stille zon tijdens het zonneminimum (aan de rechterkant, vastgelegd in december 2019). December 2019 markeert het begin van zonnecyclus 25 en de activiteit van de zon zal opnieuw toenemen tot het maximum van de zon, voorspeld voor 2025.

Zonnecyclus 25 is begonnen. Tijdens een media-evenement op dinsdag bespraken experts van NASA en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) hun analyse en voorspellingen over de nieuwe zonnecyclus – en hoe de komende opleving van het ruimteweer ook van invloed zal zijn op ons leven en onze technologie op aarde. als astronauten in de ruimte.

Het Solar Cycle 25 Prediction Panel, een internationale groep van experts die mede wordt gesponsord door NASA en NOAA, kondigde aan dat het minimum aan zonne-energie plaatsvond in december 2019, wat het begin markeert van een nieuwe zonnecyclus. Omdat onze zon zo variabel is, kan het maanden duren voordat deze gebeurtenis bekend wordt gemaakt. Wetenschappers gebruiken zonnevlekken om de voortgang van de zonnecyclus bij te houden; de donkere vlekken op de zon worden in verband gebracht met zonneactiviteit, vaak als de oorsprong van gigantische explosies – zoals zonnevlammen of coronale massa-ejecties – die licht, energie en zonnemateriaal de ruimte in kunnen spuwen.

Klik op –> GESCHATTE PLANETAIRE K-INDEX <– voor de actuele K-Index

“Als we uit het minimum van de zon komen en het maximum van cyclus 25 naderen, is het belangrijk om te onthouden dat de zonneactiviteit nooit stopt; het verandert van vorm als de slinger zwaait, ”zegt Lika Guhathakurta, zonnewetenschapper bij de Heliophysics Division van het NASA-hoofdkwartier in Washington.

NASA en NOAA werken samen met de Federal Emergency Management Agency en andere federale agentschappen en afdelingen samen aan de National Space Weather Strategy en het actieplan om de paraatheid voor ruimteweer te verbeteren en de natie te beschermen tegen ruimteweerrisico’s. NOAA biedt ruimteweervoorspellingen en satellieten om het ruimteweer in realtime te volgen; NASA is de onderzoekstak van het land en helpt ons begrip van de nabij-aardse ruimte en uiteindelijk prognosemodellen te verbeteren.

Voorspellingen van het ruimteweer zijn ook van cruciaal belang voor het ondersteunen van ruimtevaartuigen en astronauten van het Artemis-programma. Het onderzoeken van deze ruimteomgeving is de eerste stap om de blootstelling van astronauten aan ruimtestraling te begrijpen en te verminderen. De eerste twee wetenschappelijke onderzoeken die vanaf de Gateway worden uitgevoerd, zullen het ruimteweer bestuderen en de stralingsomgeving in de maanbaan volgen. Wetenschappers werken aan voorspellende modellen, zodat ze op een dag ruimteweer kunnen voorspellen, net zoals meteorologen het weer op aarde voorspellen.

“Er is geen slecht weer, alleen een slechte voorbereiding”, zegt Jake Bleacher, hoofdwetenschapper van NASA’s Human Exploration and Operations Mission Directorate op het hoofdkantoor van het bureau. “Ruimteweer is wat het is – het is onze taak om ons voor te bereiden.”

Het begrijpen van de cycli van de zon is een onderdeel van die voorbereiding. Om het begin van een nieuwe zonnecyclus te bepalen, raadpleegde het voorspellingspanel maandelijkse gegevens over zonnevlekken van het World Data Center for the Sunspot Index and Long-term Solar Observations, gelegen aan de Koninklijke Sterrenwacht van België in Brussel, dat zonnevlekken volgt en de hoogte- en dieptepunten van de zonnecyclus.

“We houden een gedetailleerd overzicht bij van de weinige kleine zonnevlekken die het begin en de opkomst van de nieuwe cyclus markeren”, zegt Frédéric Clette, de directeur van het centrum en een van de voorspellingspanels. “Dit zijn de kleine herauten van toekomstig gigantisch zonnevuurwerk. Alleen door de algemene trend gedurende vele maanden te volgen, kunnen we het omslagpunt tussen twee cycli bepalen. “

Nu het minimum aan zonne-energie achter ons ligt, verwachten wetenschappers dat de activiteit van de zon in juli 2025 zal toenemen naar het volgende voorspelde maximum. Doug Biesecker, medevoorzitter van het paneel en zonnefysicus bij NOAA’s Space Weather Prediction Center (SWPC) in Boulder, Colorado, zei Solar Cycle 25 zal naar verwachting even sterk zijn als de laatste zonnecyclus, die een ondergemiddelde cyclus was, maar niet zonder risico.

The Solar Cycle

“Alleen omdat het een ondergemiddelde zonnecyclus is, wil nog niet zeggen dat er geen risico is op extreem ruimteweer”, zei Biesecker. “De invloed van de zon op ons dagelijks leven is reëel en is er. SWPC is 24/7, 365 dagen per jaar bemand omdat de zon ons altijd iets te voorspellen kan geven. “

Elsayed Talaat, directeur van Office of Projects, Planning, and Analysis voor NOAA’s Satellite and Information Service in Silver Spring, Maryland, beschreef de recente vooruitgang van het land met het Space Weather Action Plan en de aanstaande ontwikkelingen, waaronder NOAA’s Space Weather Follow-On L-1 observatorium, dat in 2024 wordt gelanceerd, vóór de voorspelde piek van Solar Cycle 25.

Ga voor meer informatie over NASA-programma’s en activiteiten naar de pagina van de NASA..

Bronvermelding:

Grey Hautaluoma / Karen Fox
Headquarters, Washington

Maureen O’Leary
NOAA’s Space Weather Prediction Center, Silver Spring, Md.

John Leslie
NOAA Satellites, Silver Spring, Md.

Petra Vanlommel
Solar-Terrestrial Centre of Excellence, Royal Observatory of Belgium

Hoe de zonnecyclus te volgen

 495 Views Totaal,  3 Views Vandaag

☆ Translate ☆